Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Jičín, Pod Koželuhy 100

Úterní vaření s příchutí Itálie

Dnes se naše školní kuchyň proměnila v malou italskou pizzerii. Kluci se pustili do přípravy vlastnoručně upečené pizzy a od prvního kroku byla atmosféra plná vůně bylinek a očekávání.

Nejprve jsme připravili těsto – smíchali jsme mouku, sůl, cukr, droždí, olej a vodu, a potom jsme ho pečlivě hnětli, dokud nebylo hladké a pružné. Nechali jsme ho odpočívat a pomalu vykynout. Získaný čas jsme využili k přípravě dalších nezbytných ingrediencí: nakrájeli jsme šunku na tenké plátky, čerstvá rajčata na kostičky a sýr nastrouhali na bohatou vrstvu, která se při pečení krásně rozteče. Vykynuté těsto jsme rozváleli do ideálního tvaru, potřeli ho rajčatovo-cibulovým základem, pečlivě poskládali šunku s rajčaty a nakonec vše zasypali sýrem.

Pizza putovala do trouby a během pár minut se kuchyní rozvoněla dokonale rozpálená kůrka a roztavený sýr. A když jsme ji ochutnali, bylo jasno – domácí verze je nesrovnatelná s tou zmraženou. Určitě si příště už žádnou kupovanou nebudeme muset pořizovat, protože tu pravou pizzu umíme sami.

Iva Dufková

KATAPULT CHALLENGE

Video bylo úspěšně nahráno.