Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Jičín, Pod Koželuhy 100

Soutěž mladých strojařů v programování CNC strojů na MSV v Brně

A je to tu opět, i tento rok se žáci naší školy účastnili soutěže v programování uspořádané firmou Siemens ve spolupráci s panem Ing. Alešem Polzerem, Ph.D. na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Celý veletrh trval od 8. října do 11. října.

Hlavními tématy veletrhu byly obráběcí a tvářecí stroje, digitalizace průmyslu, ukázky inovací napříč obory, ale také průmyslový design nebo 3D technologie, které byly k vidění v 8 pavilonech brněnského výstaviště. Veletrhu se účastnilo téměř 1400 firem ze 42 zemí světa.

Tři naši žáci ze třídy SC4A přijeli ověřit své programovací znalosti CNC strojů v novém programu Run MyVirtual Machine (Sinumerik ONE). Soutěž byla velmi úspěšná, Marek Bajer vybojoval 1. místo, následoval ho s 2. místem Filip Čapek a na krásné 4. pozici Jakub Fidrmuc. Gratulujeme všem!

O soutěži

Programování probíhalo v novém programu Run MyVirtual Machine, který bude do budoucna náhradou nynějšího programu SinuTrain s vylepšenou 3D grafikou stroje a přehlednějším uživatelským prostředím.

Soutěž trvala přibližně 2 hodiny. Daná součást obsahovala jak komplikovanou konturu hvězdy, tak i náklon o 5 stupňů v ose A. Žáky nejvíce potrápilo již zmíněné naklonění v ose A o 5 stupňů, se kterým se dosud nesetkali. Ovšem žáci i přes obtíže nového programu přeci jen uspěli.

“Byl to užitý den,” jak řekl Jakub Fidrmuc.

Filip Čapek, Jakub Fidrmuc (SC4A)