Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Jičín, Pod Koželuhy 100

Praha už volá!

Před koncem školního roku jsme uskutečnili dlouho plánovanou exkurzi s prvními ročníky oboru informačních technologií do Prahy. Cílem naší výzvědné cesty se stala hlavní budova České televize a tzv. Pečkárna v Petschkově paláci. Cesta měla tedy jak technický, tak humanitní poznávací charakter.

V pondělí 3. června 2019 se třídy I1A a I1B se svými třídními učitelkami vydaly na exkurzi do Prahy. První kroky směřovaly do budovy České televize. Studentů se ujaly dvě milé průvodkyně, které je během hodiny a půl provedly po hlavní budově této veřejnoprávní instituce. Studenti se seznámili s historií České televize, s jejím rozložením a dispozicemi. Nejzajímavější částí prohlídky byla bezpochyby návštěva samotného natáčení vybraných pořadů, kdy jsme se stali svědky vzniku magazínu o počítačových hrách pro mládež Dva na třetí a pořadu Sama doma. Kromě jiného se mohli studenti podívat na práci s televizní technikou, tvůrci pořadů jim dovolili nahlédnou i do režie. Na závěr si sami mohli zkusit práci se staršími typy kamer a stát se tak na čas moderátory zpravodajství či kameramany.

Ve druhé části dne jsme postupně ve dvou skupinách navštívili legendární Pečkárnu – Památník českého odboje 1939 – 1945 v Petschkově paláci u Václavského náměstí. V suterénu budovy jsou rekonstruovány výslechové místnosti gestapa, cely pro vyslýchané vězně, mučírna. Místo má silného ducha, který mocně zapůsobil svou závažností na všechny přítomné a připomněl události druhé světové války, na které by ani dnešní společnost neměla zapomínat.

Věříme, že studenti si kromě nových poznatků a informací odvezli z celého dne především silné zážitky.

2019 exkurze Praha 2019 exkurze Praha