Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Jičín, Pod Koželuhy 100

Školní jídelna - Alergeny

Označování alergenů

Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU – 2000/13 a od 13.12.2014 nahrazena novou 1169/2011 EU článek 21
Česká republika – vyhláška 113/2005 Sb o způsobu označování potravin a tabákových výrobků,
§ 8 odstavec 10.

Tyto předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Označení nebalených potravin (v naší ŠJ zhotovených pokrmů)

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování např.: restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13.12.2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který výrobek obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám. Není možné, aby se školní jídelna při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií zabývala každým jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu v naší školní jídelně:

  • číslo alergenu je vyznačeno u každého jídla na jídelním lístku na stránkách ww.strava.cz
  • seznam alergenů je vyvěšen na nástěnce ve vestibulu školní jídelny, podrobné informace podá vedoucí ŠJ
  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy)
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody (mandle, lískové a vlašské ořechy, kešu ořechy atd.)
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších 10mg, ml/kg, l)
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich