Od září roku 2016 jsme fakultní školou TUL Liberec. Dlouholetá odborná spolupráce se odráží na provázanosti oborů a připravenosti našich absolventů pro studium na VŠ.
Kurz je zakončen závěrečným písemným testem, závěrečnou praktickou zkouškou pod dozorem zkušebního komisaře. Absolvent obdrží Osvědčení o základní zkoušce a průkaz odborné kvalifikace svářeče.
Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.
EU – 2000/13 a od 13.12.2014 nahrazena novou 1169/2011 EU článek 21
Česká republika – vyhláška 113/2005 Sb o způsobu označování potravin a tabákových výrobků,
§ 8 odstavec 10.
Tyto předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování např.: restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13.12.2014 je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který výrobek obsahuje.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám. Není možné, aby se školní jídelna při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií zabývala každým jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Jičín, Pod Koželuhy 100 © 2023